BOLJE KAVA KOT ENERGIJSKA PIJAČA ♥ LOVE AS CAFFE

Skodelica kave ali dve sta nepogrešljivi, kadar si želimo izboljšati koncentracijo in ohranjati dobro psihofizično kondicijo. Poleg tega kava učinkovito odžene utrujenost in nas ohranja budne. Njena najbolj poznana sestavina je KOFEIN.

Bolje kava kot energijska pijača

Kofein je alkaloid, ki ga v različnih količinah najdemo v semenih, listju in sadežih več kot šestdeset različnih rastlin. Med najbolj znane rastline, ki vsebujejo kofein sodijo:

  • kavovec,
  • čajevec,
  • kakavovec,
  • guarana in
  • kola.

Vir kofeina torej ni le kava, ampak tudi številni izdelki izdelani iz teh rastlin: čaj, kakao, čokolada, sladoled, prehranska dopolnila, energijski napitki…

Kako kofein vpliva na naše telo?

Učinek kofeina na naše telo je odvisen od številnih dejavnikov kot so: telesna masa, starost, pogostost uživanja, telesna aktivnosti in občutljivost na kofein. Kofein se resorbira v kri in v približno 15 do 30 minutah po popiti skodelici kave doseže polno učinkovitost. Nato pa se prične razkrajati. Njegov razkroj se konča po 6-7 urah in takrat preneha tudi njegov učinek na psiho. Iz telesa ga izločimo z urinom.

Kdaj je kofeina preveč?priporočena doza kofeina

Zdrava odrasla oseba lahko dnevno zaužije do 5,7 mg kofeina na kg telesne mase. Torej velja, da odrasel, 70 kg težak človek, lahko zaužije do 400 mg kofeina dnevno. Te količine ne sme zaužiti naenkrat temveč v 2-4 urnih razmikih preko dneva in ne več kot 200 mg v enem obroku. Večje količine imajo namreč lahko negativne vplive.

Pozor: že 1000 mg kofeina lahko povzroči resno zastrupitev.

Bolje kava kot energijska pijača

Količina kofeina v napitkih je odvisna od vira kofeina, načina priprave napitka in količine napitka. Količine kofeina variirajo, zato je dobro poznati povprečne vrednosti s pomočjo katerih lahko ocenimo naš dnevni vnos. Instagram kanal @veskajjes-ZPS je pripravil zanimivo primerjavo količine kofeina v štirih pijačah, ki jih pogosto pijemo.


Kofein v kavi

Vir: ZPS, Instagram @veskajjes

ZPS priporoča:
“Pijače s kofeinom, kot so energijske pijače, vsebujejo tudi veliko sladkorja in drugih dodatkov – njihovo uživanje naj bo zmerno! Namesto energijske pijače izberite skodelico kave ali zelenega/črnega čaja.”

#LoveAScaffe

——————————–

Viri:

  • Zveza potrošnikov Slovenije, portal Veš, kaj ješ: O kofeinu v izdelkih; 18.02.2022
  • Zveza potrošnikov Slovenije, Instagram @veskajjes: Koliko kofeina je v eni skodelici; 18.02.2022
  • AS, zloženka Promocija zdravja na delovnem mestu, Vsebina skodelice kave; junij 2019
Več vsebin ...