IZOTONIČNE PIJAČE 💚 AS TRENUTEK ZA ZDRAVJE

Naravna podpora pri fizični aktivnosti

Fizični napor in naše telo

Med fizičnim naporom, kot na primer daljši tek ali hribovski podvig se utrudimo in se tudi hitro začnemo potiti. Potenje je obrabni mehanizem telesa s katerim telo uravnava telesno temperaturo. Ne glede na to ali se potimo zaradi napornega fizičnega dela ali športne aktivnosti ali zgolj zaradi izpostavljenosti soncu, s potenjem poleg vode izgubljamo tudi elektrolite. Pomanjkanje obojega lahko privede do zdravstvenih težav.

Elektroliti so električno nabiti minerali, ki uravnavajo delovanje mišic in živčnega sistema ter pripomorejo k boljšemu izkoristku tekočine. Med najpomembnejšimi elektroliti so kalcij, natrij, kalij, klorid, magnezij in fosfor.

Pri fizičnih naporih, ki trajajo do ene ure, za hidracijo običajno zadostuje voda. Pri obremenitvah, ki trajajo dlje kot eno uro, pa telo že začne izčrpavati elektrolite. Še hitreje se to dogaja, če je fizična obremenitev v okolju z visokimi temperaturami. Takrat je smiselno pitje pijač z dodatkom elektrolitov, t.i. izotoničnih pijač.

AS trenutek za zdravje - izotonične pijače

Kaj so izotonične pijače?

Pijača je izotonična, kadar vsebuje enako ali podobno koncentracijo delcev kot kri. Kot taka se hitro prebavlja in absorbira, kar omogoča telesu, da hitro nadomesti izgubljeno tekočino, elektrolite (natrij, kalij, klorid …) ter ogljikove hidrate. S tem pomaga ohranjati ravnotežje tekočin v telesu ter zagotavlja energijo za nadaljnjo aktivnost.

Kakšna je sestava izotoničnih pijač?

Sestava izotoničnih pijač je skrbno uravnotežena, da zadovolji potrebe telesa med fizičnim naporom in olajšala hitro absorpcijo hranil. Ključne sestavine izotoničnih pijač so:

Voda: Osnovna sestavina vseh izotoničnih pijač, ki zagotavlja hidracijo telesa in omogoča raztapljanje drugih hranil.

Elektroliti: Natrij, kalij, klorid, magnezij in drugi elektroliti so ključni za uravnavanje elektrolitskega ravnovesja, preprečevanje mišičnih krčev ter vzdrževanje normalnega srčnega utripa.

Ogljikovi hidrati: Za zagotavljanje takojšnje energije, izotoničnim pijačam dodajajo sladkorje (glukoza, fruktoza…), ki se hitro absorbirajo.

Vitamini: Nekatere izotonične pijače vsebujejo vitamine, kot so vitamini B, C, E, ki pomagajo vzdrževati imunski sistem ter preprečujejo oksidativni stres med naporom.

Arome in naravni okusi: Prijeten okus spodbuja k pitju, zato izotoničnim pijačam dodajajo arome in sadne sokove.

Sladila: Z namenom zmanjšanja vnosa sladkorja so nekaterim izotoničnim pijačam dodana sladila. Pri izbiri pijač s sladili pa je potrebna previdnost, saj so prevelike količine sladil lahko zdravju škodljive.

Aminokisline: Nekatere izotonične pijače vsebujejo aminokisline, kot je razvejana veriga aminokislin (BCAA). Te aminokisline pomagajo pri okrevanju mišic po vadbi.

Recept za domač izotonični napitek

AS_Trenutek_za_zdravje_Isotonik_Blog_v1-7

Kdaj je pravi čas za izotonične pijače?

Izotonična pijača je namenjena situacijam, ko telo potrebuje dodatno energijo in minerale, nikakor pa ne smemo z njo nadomeščati dnevnega pitja navadne vode. Voda je ključnega pomena za hidracijo telesa in njegovo normalno delovanje.

 

Ravnovesje med  rehidracijo in oskrbo z energijo

Izotonični napitki se priporočajo, če telesna aktivnost traja več kot 60 minut ali ko se oseba obilno poti.

AS_Trenutek_za_zdravje_Isotonik_Blog_v1

Med naporom telo izgublja:

AS_Trenutek_za_zdravje_Isotonik_Blog_v1-9

Vodo

Energijo

Elektrolite (Na, Cl, Mg, K)

Dejavniki, ki vplivajo na izčrpanost organizma:

AS_Trenutek_za_zdravje_Isotonik_Blog_v1-12-2

Poraba ogljikovih hidratov kot virov energije

AS_Trenutek_za_zdravje_Isotonik_Blog_v1-13-2

Dehidracija

Zakaj priporočamo izotonične napitke?

Uravnavajo razmerje med rehidracijo in oskrbo z energijo

Preprečujejo dehidracijo

Nadomeščajo izgubljene elektrolite

Izbira kakovostne izotonične pijače?

Izbira ustrezne izotonične pijače je odvisna od stopnje in trajanja fizičnega napora ter vaše prehrane. Ključno je, da natančno preučite sestavo pijače na deklaraciji ter se prepričate, da vsebuje sestavine, ki zadostujejo vašim potrebam.

AS nasvet:  kadar ste na poti ali nimate časa za pripravo domačega izotoničnega napitka, ga lahko poiščete v izbranih AS prodajnih avtomatih po Sloveniji.

Vir:

https://www.dnevnik.si/ (10. 10. 2023)

Več vsebin ...