KAVA JE OSVOJILA SVET ♥ love AS caffe

Kava je osvojila svet

Začetki

Po zgodovinskih virih naj bi kavo odkrili v Etiopiji v 9. stoletju. Do 15. stoletja naj bi bila v rabi v Etiopiji in sosednjih državah.
Kava je v svoji zgodovini bila tako čislana kot osovražena. Eni so ji pripisovali čudežne moči zdravljenja, drugi so jo imeli za hudičevo delo.

V začetku svoje zgodovine je bila kava pijača modrecev in sufijev, ki so jo uporabljali med verskimi obredi in ji pripisovali moč izboljšana koncentracije. Zelo hitro je prerasla verske okvire in postala družbena pijača, ki jo je bilo mogoče po posameznih skodelicah kupiti na cesti in tržnici. Naraščajoča poraba kave v 15. in 16. stoletju se je odražala v vplivu kave na družabno življenje. Do konca 17. stoletja so nastale kavarne v vseh zahodnih mestih. V 18. in 19. stoletju pa so kavarne prevzele pomembno vlogo v političnem, literarnem, umetniškem in ekonomskem življenju Evropejcev. Kava je povsod, kamor je prišla, povzročila revolucijo, saj so se ljudje ob kavi vedno družili, se pogovarjali in razmišljali. Zbiranje ob kavi pa ni vedno godilo oblastem, zato je bila kava večkrat prepovedana.

Svetovni pohod po stoletjih

Zgodovina kave

Ta okusna satanova pijača

Neki duhovnik je pozval papeža Klemna VIII. (papežovanje 1592 – 1605) k prepovedi uporabe kave, češ da gre za hudičev napoj. Papež je moral javno sporočiti, kakšno je stališče katoliške cerkve glede kave.

kava satanova pijača

Pred odločitvijo jo je želel tudi sam poskusiti in, ko je to storil, je navdušeno vzkliknil: »Ta satanova pijača je tako okusna, da bi jo bilo škoda prepustiti izključno nevernikom. Prelisičili bomo Satana tako, da jo bomo posvetili in iz nje naredili pravo krščansko pijačo«.
Po papeževem blagoslovu je poraba kave v Evropi hitro narasla.

Danes

Kava je danes druga najbolj prodajana surovina na svetu (takoj za nafto) in predstavlja kar 200 milijard dolarjev vreden posel. Velja za najbolj priljubljen napitek.

Privoščimo si skodelico kave in uživajmo v trenutku dneva. Vsak dan.

#loveAScaffe

Več vsebin ...