KAVA NA DELOVNEM MESTU ZA VEČJO UČINKOVITOST IN BOLJŠE ODNOSE

Težko si predstavljamo delovni dan brez dobre kave. Trenutki ob skodelici kave, ki jih delimo s sodelavci, prijatelji in znanci pa so brezmejni vir navdiha za čudovite nove zgodbe.

Mednarodni dan kave

NA DELU SE LAHKO ZANESEMO NA KAVO

Kava je sinonim za druženje in hkrati vir bioaktivnih substanc, ki lahko:

  • znižajo utrujenost,
  • zvišajo budnost, pozornost in koncentracijo ter
  • izboljšajo kratkoročni spomin.

V raziskavi o vplivu zdravil, prehranskih dodatkov in drugih izdelkov za izboljšanje telesne in intelektualne zmogljivosti ter uspešnosti v delovnem okolju, je kava zmagala.

Namen raziskave je bil ugotoviti socialni oz. družbeni vpliv uporabe stimulansov za obvladovanje različnih težav, kot so zaspanost, utrujenost, stres, težave s koncentracijo. V raziskavo so vključili zaposlene v okoljih, kjer se zahteva visoka zmogljivost in odzivnost ter z delovnimi z urniki, ki vključujejo nočno delo in delo več kot 8 ur na dan (zdravstvo, komunikacije, varnost).

Raziskava je pokazala, da večina anketiranih pije kavo vsak dan in da se za namen izboljšanja zmogljivosti na delu veliko bolj zanesemo na kavo, kot da bi posegali po zdravilih ali prehranskih dopolnilih

5 KLJUČNIH RAZLOGOV ZA UŽIVANJE KAVE NA DELOVNEM MESTU

Po rezultatih raziskave je glavni cilj uživanja kave na delovnem mestu, ostati buden. Tretjina anketiranih pa kavo uporablja tudi za sprostitev, raztezanje telesa, pridobivanje svežih idej in velikokrat za druženje s sodelavci.

Mednarodni dan kave

Pitje kave na delovnem mestu nima zgolj funkcionalnega vpliva na telo ampak tudi socialno družbeni vpliv na posameznika in skupino. Zaradi svoje družbene sprejemljivosti, vloge družabne pijače in bioaktivnih substanc je kava zagotovo odlično orodje za izboljšanje učinkovitosti in odnosov na delovnem mestu.

Vir 5.9.2022:

  • https://www.academia.edu/54569305/Coffee_in_the_Workplace_A_Social_Break_or_a_Performance_Enhancer?auto=download&email_work_card=download-paper
Več vsebin ...