Kava – priložnost, ko si privoščimo trenutek zase

Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Hkrati pa nam nudi priložnost, da si privoščimo trenutek samo zase. Danes je Mednarodni dan kave in ASi praznujemo. Povabimo vas, da praznujete z nami. Privoščite si skodelico kave.

Letos bomo Mednarodni dan kave podaljšali v AS MESEC KAVE. Vsak četrtek bomo odprli bogato  AS zakladnico znanja in z vami podelili nekaj zanimivosti o kavi.  Teh se je v več kot 30 letih raziskovanja nabralo zares veliko. Veselimo se oktobrskih četrtkov, ko bomo to znanje delili z vami. Spremljajte nas na AS FB profilu.

 

KAVO IMAMO PREPROSTO RADI

Okoli milijarde ljudi dan začenja s skodelico kave. Skodelica kave je priložnost, da si vzamemo čas zase, ko to potrebujemo. S srkom kave lahko preženemo zaspanost, dobimo nov zagon, se sprostimo, nagradimo. Kavo imamo preprosto radi. Če k temu dodamo še znanstveno dokazano dejstvo, da je zmerno pitje kave zdravo, potem vemo, da je vsaka skodelica kave res trenutek, ki ga ne smemo zamuditi.

Pa začnimo.

RAZISKUJEMO DILEME O KAVI

Dilem o kavi je verjetno skoraj toliko kot pivcev kave. Veliko smo jih že slišali in preučili. Spodaj je zbranih nekaj najbolj pogostih.

ALI KAVA POVZROČA ZASVOJENOST?

Pitje kave je navada in navada je železna srajca, vendar ni vsaka navada tudi zasvojenost. Kava ne povzroča zasvojenosti, kot jo po definiciji poznamo pri drogah ali alkoholu. Kava ogreje in aktivira človeka, vendar zaradi kave nismo opiti kot pri alkoholu. Pitja kave se lahko odvadimo s postopnim zmanjševanjem količine popite kave in to brez pojava abstinenčnih kriz.

ALI KAVA LAHKO ŠKODI?

Pretirano pitje kave lahko škodi, zmerno uživanje pa zdravim ljudem ne škodi, ravno nasprotno. Uživanje kave se odsvetuje nosečnicam, doječim materam, otrokom, mladostnikom, ljudem s srčno-žilnimi obolenji ter ljudem, ki trpijo za nervozo in nespečnostjo.

ZAKAJ NAS KAVA DRŽI BUDNE?

Kofein deluje tako, da blokira receptorje za  adenozin, snov, ki  spodbuja spanje. Količina adenozina čez dan narašča in dlje, ko smo budni, več adenozina je prisotnega. Adenozin se veže na točno določene receptorje v možganih, na katere pa se veže tudi kofein. Ko s kofeinom preprečimo vezavo adenozina, so možgani prepričani, da je količina adenozina manjša in smo manj zaspani. Zjutraj je nivo adenozina najnižji, zato zjutraj kave ne potrebujemo, da nas ohranja budne. Kavo zjutraj večinoma pijemo zaradi navade, okusa, vonja, užitka, rituala začetka dneva…  Če je naš cilj pregnati zaspanost, je smiselno kavo piti sredi dneva in v popoldanskem času.

ALI KAVA POVZROČA DEHIDRACIJO?

Kava kot napitek že sama po sebi vsebuje približno 98 % vode, torej z uživanjem kave zaužijemo tudi vodo. Ima pa kava diuretični učinek, kar pomeni, da poveča izločanje vode iz telesa, zato je ob pitju kave vedno priporočljivo spiti še kozarec vode.

ALI KAVA ZVIŠUJE STORILNOST IN FIZIČNO SPOSOBNOST?

Uživanje kave pozitivno vendar kratkotrajno vpliva na dele možganov, ki so zadolženi za koncentracijo in spomin. Ob uživanju kave se poviša nivo hormona adrenalina, ki povečuje sposobnost fizičnega delovanja telesa.

ALI KAVA POVZROČA ALI ODPRAVI GLAVOBOL?

Zmerno pitje kave lahko pomaga pri odpravljanju glavobola, preveliko uživanje kave pa ga lahko povzroči. Glavni krivec za nastanek glavobola je največkrat dehidracija (pomanjkanje vode) in kava s svojim diuretičnim učinkom to pospeši. Če se odločite, da glavobol preženete s kavo, obvezno prej popijte kozarec vode.

ALI JE KAVA IZ AVTOMATA PRAVA KAVA?

Ta dilema je za naše podjetje zelo zanimiva, iz dneva v dan ugotavljamo, da nekateri naši uporabniki še ne poznajo odgovora.

Espresso je naša PRVA izbira.

AS garantira kava v zrnu

Na avtomatih za tople napitke so vedno na izbiro različne kave, pripravljene iz sveže zmletih kavnih zrn in iz instant mešanic. Vsi napitki iz espresso kave so narejeni iz sveže zmletih kavnih zrn. Če ste v dvomih, katera kava je »prava« kava, poglejte kaj piše na avtomatu. Lahko pa med polnjenjem avtomata oskrbnika prosite, da vam pokaže, ali je notri res kava v zrnu ter pove, kateri napitki so iz »prave« kave.

Ne pozabite! Z vami bomo delili znanje ponovno v četrtek 8. oktobra 2020. Spremljajte nas na AS FB profilu.

 

Več vsebin ...