MITI IN DEJSTVA ♥ LOVE AS CAFFE

Miti in dejstva o kavi

Okoli milijarde ljudi po vsem svetu dan začenja s skodelico dišeče jutranje kave. Vsaka skodelica je priložnost, da si vzamemo trenutek samo zase ali prijetno druženje s prijatelji. Kava pa ni le prijeten ritual, saj je dokazano zdrava. Med nami krožijo številni miti in dejstva, nekaj smo jih vzeli pod drobnogled. Uživajte ♥.

  • ALI JE KAVA IZ AVTOMATA PRAVA KAVA?

Vsak dan znova ugotavljamo, da naši uporabniki še vedno ne vedo, da imamo na izbiro različne espresso kave, pripravljene iz SPROTI MLETIH KAVNIH ZRN, za vsak napitek sproti. Če ste v dvomih, katera kava je espresso in sveže mleta, poglejte kje je na AS avtomatu označeno ‘espresso’. Za informacije smo vam z veseljem na voljo tudi na naši brezplačni številki 080 10 30.

  • ALI NAM KAVA ŠKODI?

Pretirano pitje kave lahko škodi, ZMERNO UŽIVANJE pa zdravim ljudem ne škodi, ravno nasprotno.

  • ZAKAJ NAS KAVA DRŽI BUDNE?

Kofein deluje tako, da blokira receptorje za adenozin, snov, ki spodbuja spanje. Količina adenozina čez dan narašča in dlje, ko smo budni, več adenozina je prisotnega. Adenozin se veže na točno določene receptorje v možganih, na katere pa se veže tudi kofein. Ko s kofeinom preprečimo vezavo adenozina, so možgani prepričani, da je količina adenozina manjša in smo manj zaspani. Zjutraj je nivo adenozina najnižji, zato zjutraj kave ne potrebujemo, da nas ohranja budne. Kavo zjutraj večinoma pijemo zaradi navade, okusa, vonja, užitka, rituala začetka dneva… Če je naš cilj pregnati zaspanost, je smiselno kavo piti sredi dneva in v popoldanskem času.

  • ALI KAVA ZVIŠUJE STORILNOST IN FIZIČNO SPOSOBNOST?

Uživanje kave pozitivno vendar kratkotrajno vpliva na dele možganov, ki so zadolženi za koncentracijo in spomin. Ob uživanju kave se poviša nivo hormona adrenalina, ki povečuje sposobnost fizičnega delovanja telesa.

  • ALI KAVA POVZROČA DEHIDRACIJO?

Kava kot napitek že sama po sebi vsebuje približno 98 % vode, torej z uživanjem kave zaužijemo tudi vodo. Ima pa kava diuretični učinek, kar pomeni, da poveča izločanje vode iz telesa, zato je ob pitju kave VEDNO PRIPOROČLJIVO spiti še kozarec vode.

  • ALI KAVA POVZROČA ALI ODPRAVI GLAVOBOL?

Zmerno pitje kave lahko pomaga pri odpravljanju glavobola, preveliko uživanje kave pa ga lahko povzroči. Glavni krivec za nastanek glavobola je največkrat dehidracija (pomanjkanje vode) in kava s svojim diuretičnim učinkom to pospeši. Če se odločite, da glavobol preženete s kavo, obvezno prej popijte kozarec vode

 

Privoščimo si skodelico kave in uživajmo v trenutku dneva. Vsak dan.

#loveAScaffe

Več vsebin ...