PITJE KAVE JE DOBRO ZA KRVNI TLAK ♥ love AS caffe

Univerza v Bologni je razveselila ljubitelje kave z novico:

 

RAZISKAVA NA VZORCU SOSEDOV ITALIJANOV

Raziskava, ki je bila izvedena na vzorcu italijanskih prebivalcev (720 moških in 783 žensk), je za nas pomembna, saj je izvedena na vzorcu oseb s podobnim življenjskim slogom in podobnimi navadami pitja kave kot jih imamo v Sloveniji. In če ima sodobna kava kje svoj dom, je to pri naših sosedih Italijanih, ki so znani po svoji ljubezni do espressa.

Rezultati raziskave so pokazali, da imajo tisti, ki redno pijejo kavo, v primerjavi s tistimi, ki je ne pijejo, znatno nižji krvni tlak tako periferno kot centralno. Rezultat, ki potrjuje pozitivne učinke kave pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca in ožilja.

 

BIOAKTIVNE SNOVI V KAVI POZITIVNO VPLIVAJO NA RAVEN KRVNEGA TLAKA

Kavo v Evropi radi pijemo že stoletja in čeprav so se dolgo časa bali, da bi lahko imela negativne posledice za zdravje, se je skozi čas izkazalo, da temu ni tako. Pri zmernih in rednih pivcih kave že dalj časa opažajo manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni ter nekaterih nevrodegenerativnih in jetrnih bolezni. Čeprav še ni čisto jasno, zakaj je temu tako, se zdi, da pozitivni učinki niso neposredno povezani z vlogo kofeina. Kofein je le ena od mnogih sestavin kave in ni edina, ki ima aktivno vlogo pri pozitivnih učinkih na zdravje. Pozitivni učinki so bili zabeleženi tudi pri tistih, ki uživajo kavo brez kofeina. Čeprav kofein lahko pomaga zvišati krvni tlak, se zdi, da druge bioaktivne sestavine v kavi ta učinek izravnajo in na koncu pozitivno vplivajo na raven krvnega tlaka.

Koliko pa k vsemu temu prispeva izbor kave in užitek v samem obredu kave, ocenite sami.

MI PRISEGAMO NA VRHUNSKI ESPRESSO IN PRIJETEN TRENUTEK OB NJEM.

Vir: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/312

Več vsebin ...