Voda 💧 najpomembnejše hranilo

Voda ima ključno vlogo v našem življenju, saj so od nje odvisne vse naše telesne funkcije. Vsaka naša celica potrebuje vodo za normalno delovanje.

Naše telesne funkcije so odvisne od vode

AS_HIDRIRAJ-SE_SILHUETA-01

O pomenu vode za naše zdravje največ pove dejstvo, da približno 60% telesa odraslega človeka predstavlja voda. Voda je vključena v vsako naše tkivo, kost in celico. Uživanje vode uravnava ravnovesje telesnih tekočin, ki so pomembne za prebavo, absorpcijo hranil, cirkulacijo, tvorbo sline, transport hranil do celic, uravnavanje telesne temperature in odstranjevanje strupov iz telesa.

V literaturi največkrat zasledimo, da telo potrebuje 1 liter tekočine na 25 kg telesne mase. Zmotno je misliti, da je to lahko katerakoli tekočina. Telo potrebuje vodo (H2O), ki pa je lahko kvečjemu obogatena z naravno prisotnimi minerali (mineralna voda).

V poprečju potrebujemo 2-3 litre vode na dan, ki jo dobimo z uživanjem pijač (70-80%) in hrane (20-30%)

Potrebe so povečane pri visoki porabi energije (fizično delo, šport), vročini, suhem in hladnem zraku, obilnem uživanju kuhinjske soli, velikem vnosu beljakovin in bolezenskih stanjih, kot so vročica, bruhanje, driska ipd.

AS_HIDRIRAJ-SE_SILHUETA-MOSKI-ZENSKA ozka

Pomanjkanje vode pripelje v dehidracijo!

Dehidracija je pogost vzrok za glavobole, slabost, utrujenost, razdražljivost, vrtoglavico, zadah, zaprtje, povišan srčni utrip, povišano frekvenco dihanja, padec energije, padec koncentracije. Močna dehidracija je tako resno stanje, da lahko pripelje do odpovedi ledvic, kapi in infarkta.

Dobra hidracija nas bo nagradila!

Z obilo energije, boljšo koncentracijo, dobrim počutjem in razpoloženjem, izboljšanjem videza, hkrati pa nam bo pomagala vzdrževati telesno težo ter nas varovala pred boleznimi.

Deset prednosti:

Ravnovesje telesnih tekočin

Lažje premagovanje utrujenosti

Normalizacija krvi

Izboljšanje prebave in kontrola vnosa kalorij

Izboljšano delovanje možganov

Podmazani sklepi

Odstranjevanje strupov

Izboljšanje produktivnosti

Čistejša ter zdrava koža in lasišče

Lažji transport goriva mišicam

Pet korakov dnevne rutine, ki pomagajo pri dobri hidraciji telesa

 1. Kozarec tople vode zjutraj na tešče.
  To je prvi dnevni korak dobre hidracije. Po več urnem spancu smo z dihanjem in vzdrževanjem telesne temperature izgubili kar nekaj vode, hkrati pa se je med nočno regeneracijo v telesu nabralo nekaj strupov. S kozarcem tople vode bomo tekočino nadomestili, ledvicam pa pomagali pri odstranjevanju strupov iz telesa.

   

 2. Pijmo vodo še preden začutimo žejo.
  Žejo namreč lahko primerjamo z bolečino in kot taka je pokazatelj, da je v telesu nekaj že zelo narobe. Kadar pa začutimo žejo, nikoli, res nikoli ne prezrimo tega občutka. Telo nam pošilja opozorilni znak. Če ga bomo večkrat spregledali, nas bo telo nehalo opozarjati in s časom ne

  bomo več prepoznali občutka žeje, kar je za naše telo nevarno.

   

 3. Ne zamenjujmo žeje z lakoto.
  Zaradi obilice hrane in napačnih informacij (vzgoje) že po 5. letu starosti začnemo zamenjevati žejo in lakoto. Posegamo po hrani, ko smo v resnici žejni. Torej, če vemo, da smo že jedli, pa spet
  čutimo lakoto, poskusimo popiti kozarec ali dva vode.

   

 4. Pred jedjo vedno popijmo kozarec vode.
  Na ta način pomagamo prebavilom pri pripravi prebavnih sokov, ki so nujni za dobro prebavo in izkoristek hranil. To bo izboljšalo našo prebavo, hkrati pa pomagalo, da ne bomo v telo vnašali prevelikih količin hrane.

   

 5. Imejmo vodo vedno pri roki. Pijmo redno, skozi cel dan.
  Na pitje vode se moramo včasih zavestno opomniti, zato je najbolje imeti vodo vedno pri sebi.

Voda ima okus, uživajmo v njenem okusu!

Okus po vodi!
Kadar pa si zaželimo drugačen okus, lahko vodo obogatimo z listi mete, limono ali katerimkoli drugim nam najljubšim sadežem.

AS_HIDRIRAJ-SE_radenska-01-2400x2400
AS VODA RADENSKA NATURELLE
Več vsebin ...