Vsebina skodelice kave

vsebina skodelice kave

AS kava je ustvarjena s strastjo in ljubeznijo

Vse se je začelo leta 1989. Kdor je tistega leta svojim zaposlenim omogočil kavo iz avtomata je bil pred časom. Tudi danes je izbira kave iz AS avtomata prava odločitev, saj omogoča odlično kavo in prijeten trenutek dneva. Vsaka skodelica AS espresso kave je pripravljena iz celih kavnih zrn, praženih po posebni AS recepturi, zmletih za vsako kavo posebej.

Ključ je v kavnem zrnu

Svoje ime gradimo na najboljši espresso kavi. Kot ljubitelji kave raziskujemo različne vrste kav in razvijamo najboljši AS recept, ki zagotavlja pravo ravnovesje sestavin, ki pričarajo nepozabno izkušnjo.

Poznamo več kot 50 vrst kave oz. kavovcev. Glavni sta ARABICA in ROBUSTA. Vse kave uspevajo v t.i. kavnem pasu, območju okoli ekvatotorja, ki ima ustrezno klimo za pridelavo kave. Za pripravo napitka se po večini uporabljajo kavna zrna različnih vrst kave, zmešana v točno določenem razmerju. Večina kav je iz mešanic arabice in robuste. Na okus kave poleg same mešanice kave vpliva tudi način obiranja in obdelave kavnih zrn ter način skladiščenja in transporta.

kava arabica robusta

Čudežno kavno zrno izboljša počutje

To čudežno zrno vsebujejo zelo veliko sestavin (več kot 1000) in vseh še vedno ne poznamo. Sestava surove kave je odvisna od vrste in porekla kave, procesi obdelave kave pa to prvotno sestavo močno spremenijo. Pražena kavna zrna vsebujejo ogljikove hidrate, proteine, maščobe, kisline, vodo, minerale, arome, kofein in še veliko drugih snovi. Vse te sestavine dajejo kavi njen okus, aromo in so vir stimulativnih učinkov na naše telo. Skodelica ali dve kave pomagata pri izboljšanju koncentracije, budnosti, večji zmogljivosti za psihično ali fizično delo ter zmanjšujeta utrujenost.

Kofein je najbolj znana sestavina kave

Kofein je alkaloid, ki se v različnih količinah nahaja v semenih, listju in sadežih več kot 60 različnih rastlin. Med najbolj znanimi so kavovec, čajevec, kakavovec, guarana in kola. Torej vir kofeina ni le kava, ampak tudi čaj, kakao, čokolada, sladoled, prehranska dopolnila, energijski napitki …

Po zaužitju kave se kofein resorbira v kri in po 15 do 30 minutah doseže polno učinkovitost, nato se začne razkrajati. Njegov razkroj se konča po 6-7 urah, ko preneha tudi njegov učinek na psiho. Iz telesa ga izločimo z urinom. Ljudje se na kofein odzivamo različno, odvisno od telesne mase, starosti, pogostosti uživanja, telesne aktivnosti in občutljivosti na kofein.

Dolga ali kratka kava?

Splošno prepričanje, da je kratka kava tista, ki je najmočnejša, je zmotno. Kratka kava ima običajno močnejšo aromo, vendar manj kofeina kot dolga. Kofein se izluži iz kave v napitek med samo pripravo. Pri dolgi kave čez zmleto kavo steče več vode v daljšem času, zato se izluži več kofeina. Ko si zaželite poln okus kave, posezite po kratki kavi, ko pa začutite potrebo po kofeinu, si privoščite dolgo kavo.

dolga kava_kratka kava

Povprečne vrednosti kofeina v skodelici kave

Kava je postrežena v skodelicah ali lončkih različnih oblik in velikosti. Tudi količina kave ali kavnega napitka se razlikuje glede na tip napitka. Spodnja preglednica prikazuje kakšne so povprečne vrednosti kofeina na posamezno porcijo vašega priljubljenega napitka in primerjava z nekaterimi drugimi napitki, ki prav tako vsebujejo kofein.

Varen dnevni odmerek kofeina

Za zdrave odrasle osebe je varen dnevni odmerek do 5,7 mg kofeina na kg telesne mase. Zdrav odrasel človek s 70 kg težak človek, lahko zaužije do 400 mg kofeina na dan. To količino ne sme zaužiti naenkrat temveč v 2-4 urnih razmikih preko dneva in ne več kot 200 mg v enem obroku. Večje količine imajo lahko negativne vplive. 1000 mg kofeina lahko povzroči resno zastrupitev.

Količina kofeina v napitkih je odvisna od vira kofeina, načina priprave napitka in količine napitka. Količine kofeina variirajo, zato je dobro poznati povprečne vrednosti s pomočjo katerih lahko ocenimo naš dnevni vnos.

priporočena doza kofeina

PREBERITE TUDI:

KAVA – PRILOŽNOST, KO SI PRIVOŠČIMO TRENUTEK ZASE

Privoščite si svoj trenutek dneva s skodelico vaše najljubše kave. Za več informacij o AS kavi smo vam vedno na voljo.

Več vsebin ...