Polifenoli so mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje, dobimo pa jih predvsem z uživanjem sadja, zelenjave, žit, čaja, kakava, kave. Hrani dajejo določene značilnosti, kot so barva, vonj, okus, trpkost in grenkost. Delujejo antioksidativno (ščitijo telo pred škodljivim vplivom prostih radikalov), nekateri pa tudi protivnetno. Poznanih je že več kot 8000 polifenolov. Najbolj znani so flavonoidi iz jagodičevja, med najboljše dnevne vire polifenolov pa sodi kava.
POTREBE PO POLIFENOLIH IN VPLIV NA ZDRAVJE
Ni še ovrednoteno, koliko polifenolov moramo dnevno zaužiti, je pa dokazano, da redno uživanje živil bogatih s polifenoli KORISTI ZDRAVJU, saj:
znižuje tveganje za razvoj rakavih obolenj,
pomaga pri hujšanju,
ščiti srčno – žilni sistem,
deluje preventivno pred sladkorno boleznijo tipa II,
ščiti možgane in zmanjšanje tveganja za nevrodegenerativne bolezni (npr. demenca),
deluje protivnetno,
znižuje tveganje za ostoporozo.
V živilih se polifenoli nahajajo skupaj z drugimi, življenjsko pomembnimi mikronutrienti (vitamini, minerali …) in delujejo sinergijsko, zato je bolj kot količina, pomembna kakovost živil, ki jih zaužijemo. Živila moramo uživati v takšni obliki, kot nam jih je namenila narava (čim manj predelana) in narava nam ponuja veliko izbiro živil bogatih s polifenoli.
NAJBOLJŠA NOVICA ZA VSE LJUBITELJE KAVE
Kava sodi med izdelke, ki v naši prehrani predstavljajo zelo dober vir polifenolov, saj jo ljubitelji kave uživamo tudi večkrat dnevno. Poleg polifenolov (klorogenska kislina) vsebuje tudi antioksidante (npr. kofein), vitamine in minerale, krati pa skoraj nima energijske vrednosti.
POLIFENOLI NA NAŠEM JEDILNIKU
Predstavljamo 10 zmagovalcev v vsebnosti polifenolov, ki so tudi v našem delu sveta pogosto na jedilniku.
Nagradite se s kakovostnim AS ESPRESSOM in koščkom AS TEMNE ČOKOLADE. Telo vam bo hvaležno.
Viri:
SILVA, Rui F. M., POGAČNIK, Lea. Polyphenols from food and natural products : neuroprotection and safety. Antioxidants, ISSN 2076-3921, 2020, vol. 9, iss. 1, str. 1-13, [e]61, ilustr. https://doi.org/10.3390/antiox9010061
Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database | European Journal of Clinical Nutrition (nature.com)
Coffee: biochemistry and potential impact on health: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/FO/C4FO00042K